Sunday, 9 March 2014

Mise en place.

Teks:Nazirah Bugal
Foto:Nazirah Bugal

Bismillahhirrahmannirrohim. 
Asssalamualaikum.

     Bertemu kembali di laman nazirahbugal.blogspot.com. Semoga hari ini membawa keceriaan kepada kita semua. Hari ini saya ingin  menyambung cerita dari blog sebelum ini. Saya ingin  berkongsi sedikit mengenai apa itu "mise en place".



     Perkataan-perkataan ini memang biasa di gunakan di dalam bidang kulinari. "Mise en place" ialah  perkataan di dalam bahasa Perancis. Ia membawa maksud menyediakan segala keperluan yang di perlukan untuk sebelum memulakan tugas memasak. Dalam bahasa mudahnya, persediaan awal.Contohnya seperti memotong daging atau ikan, sos-sos, memotong sayur-sayuran. Apa  sahaja yang di perlukan mengikut menu yang di sediakan. Kebiasaannya persediaan awal ini akan di sediakan dua atau tiga jam sebelum restoran mula beroperasi oleh  pembantu- pembantu tukang masak. Tujuan kita mempersiapkan persediaan awal ini supaya bila restoran mula waktu operasi, dan mula menerima order, segala keperluan telah di sediakan. Ini untuk  memudahkan chef yang akan menyediakan hidangan tersebut dapat menghidangkan hidangan dengan pantas. Dan pelanggan turut berpuas hati dengan perkhidmatan cekap anda.




     Berbalik semula pada persediaan awal untuk membuat kek.  Sebelum membuat kek pastikan anda mempunyai resipi. Jadi persediaan awal yang perlu di lakukan adalah seperti menimbang atau menyukat bahan-bahan yang di perlukan. Sediakan dulang  pembakar , set suhu ketuhar pada suhu yang di kehendaki. Ini untuk memastikan apabila  sudah siap kek yang anda adun, anda boleh terus melatakkannya di dalam dulang pembakar dan terus membakar dengan suhu yang bersesuaian.  Jika anda tidak membuat persediaan awal  seperti memanaskan ketuhar terlebih dahulu kemungkinan kek anda akan berubah teksturnya. Ini mengikut jenis kek . Contohnya sponge kek. Kerana sponge kek adalah kek yang ringan dan banyak mengandungi  udara. Dan tidak boleh di biarkan lama di luar. di sini saya kongsikan resipi sponge kek.

Resipi:
putih telur- 210 gram
gula-160gm
telur -130gm
vanilla essence-5gm'
tepung jagung-80gm
tepung gandum-80gm
butter cair-120gm

Cara-caranya:
Pukul putih telur.
 Masukkan sedikit demi sedikit gula sehingga habis.
Pukul sehingga kembang. Masukkan vanilla essence.
Berhentikan mesin pemutar.
Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum menggunakan senduk kayu atau spatula getah.
Kacau perlahan-lahan. Akhir sekali masukkan butter yang telah di cairkan.gaul perlahan.
Bakar pada suhu 190 darjah celcius.selama 25-30minit.


Sampai sini untuk perkongsian hari ini. Segala ilmu itu datangnya dari Dia Maha Pencipta.

 Wassalam.







No comments:

Post a Comment