Tuesday, 4 March 2014

CHOC GANACHE

Teks:Nazirah Bugal
FoNazirah Bugal
Bismillahhirrahmannirrohim
Asssalamualaikum

      Apa itu coklat ganache? Coklat ganache ialah coklat ising. Ia adalah gabungan coklat, krim yang di panaskan dan sedikit butter. Coklat terdiri dari 3 jenis. Iaitu coklat gelap (dark choc), coklat susu (milk choc) dan coklat putih (white choc). Pada yang tidak suka manis bolehlah menggunakan coklat gelap. Pada yang suka rasa  sederhana manis bolehlah menggunakan coklat susu. Pada yang ingin merasakan lebih kemanisan boleh guna coklat putih. Dan ingin di ingatkan setiap resipi coklat ganache tidak sama. Ini kerana setiap coklat mengandungi kandungan mentega koko(coco butter) yang berbeza. Krim yang digunakan adalah krim yang tinggi kandungan lemaknya. Biasanya krim yang di gunakan adalah "whipping cream". Tetapi jangan tersalah krim. Satu lagi krim adalah "non dairy krim". "Non dairy krim" biasanya digunakan untuk menghias kek. Dan ianya manis. Sebagai buah tangan sini saya kongsikan resipi coklat ganache.
*Di dalam gambar adalah coklat susu(milk choc)*

 Coklat ganache:
Coklat gelap -1000gm
Whipping cream -1000ml
Butter-20gm
Cara-caranya:
Masukkan coklat gelap dan butter ke dalam mangkuk. 
Panaskan whipping cream di atas api sehingga hampir sedikit mendidih.
(Boleh juga jika anda panaskan sehingga betul-betul mendidih)
Tips; jika gunakan krim yang hanya dimasak sedikit mendidih, coklat ganache anda cepat mengeras.
boleh biarkan sejuk sendiri atau boleh  terus di simpan di dalam peti ais.
Cukup sampai sini perkongsian untuk hari ini. Segala ilmu itu datangnya dari Dia Yang Maha Pencipta. Wassalam. 



No comments:

Post a Comment